Щатската застрахователна компания American International Group, Inc. (AIG) е близо до продажбата на подразделението си American Life Insurance Co., известно още като Alico, на конкурентната животозастрахователна компания MetLife Inc за около 15 млрд. долара.

Сделката обаче може да бъде сключена след две или три седмици или дори да пропадне. По-рано AIG отказа поне две оферти на Metlife за Alico, като първата от тях е от март 2009 г.

AIG в момента в в процес на консолидация като продава активи и от отделя част от подразделенията си, за да върне спасителните средства получени от правителството.

Твърдеше се, че през март AIG е получила предложения от MetLife, френската Axa SA, британската Prudential и от China Investment Corp за Alico, която на практика е чуждестранното животозастрахователно подразделение на компанията.

Сделката тогава пропадна, тъй като двете компании не успяха да постигнат съгласие за цената. Смята се, че MetLife е предложила около 11 млрд. долара за Alico, докато AIG е очаквала около 20 млрд. долара.

В момента Metlife няма конкуренция от страна на други компании Alico.

От AIG обявиха по-рано, че около 9 млрд. долара от продажбата или първичното публично предлагане на Alico ще отидат за изплащането на средствата получени от правителството.

През юли AIG обяви, че ще ускори отделянето на Alico като независима компания и ще търси първично публично предлагане. Тези планове засега са отложени докато не стане ясен изхода на тази сделка.

Закупуването на Alico ще означава, че MetLife ще увеличи клиентите си на петте континента от Великобритания до Япония. Alico развива дейност в над 50 страни, но генерира по-голяма част от приходите си от Япония.

Сделката също така би наредила Metlife сред най-големите световни играчи като Allianz, Generali и AXA.