Застрахователната компания AIG, която преминава кризата като собственост на щатското правителство, разглежда възможността да заведе иск срещу Goldman Sachs, пише The Financial Times.

Искът може да бъде подаден заради загуби от 2 млрд. щатски долара, които компанията понесе от застрахователни договори на рискови ипотечни облигации на инвестиционната банка.

Представители по двете страни засега не коментират информацията за възможно съдебно разбирателство. Според източника на вестника от AIG са се заели с анализ на договорите с Goldman Sachs на стойност от около 6 млрд. щатски долара. Застрахователната компания още не е взела окончателно решение за завеждане на иска.

Да припомним, че Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) подаде на 16 април граждански иск срещу Goldman Sachs и вицепрезидентите й. Щатските власти обвиниха инвестиционната банка в измама на инвеститори, поради неразкриване на информация за конфликт на интереси при продажбата на ипотечни облигации.

Надзорният орган обвинява Goldman Sachs, че не e разкрила информация за един от клиентите си, който е помогнал за създаването на ипотечни ценни книжа, след което е заложил срещу тях. Goldman Sachs от своя страна е продала книжата на инвеститори.

Инвеститорите в тези ценни книжа са загубили над 1 млрд. щатски долара, според SEC.

Премиерът на Великобритания Гордън Браун призова на 19 април към провеждане на специално разследване спрямо банката, като заяви, че финансовата институция е в „морален банкрут".