AIA Group Ltd, азиатското животозастрахователно подразделение на American International Group Inc., набра около 138.3 млрд. хонконгски долара (17.8 млрд. долара) от първичното си публично предлагане на акции (IPO) в Хонконг, информира Bloomberg.

Това е и най-голямото първично публично предлагане на акции в Хонконг.

AIG е продала общо 7.03 млрд. акции, или 58% дял в AIA, на цена от 19.68 хонконгски долара за брой, което е в горния край на предварително зададения ценови диапазон. Компанията е използвала допълнителна опция, за да увеличи броя на първоначално предложените акции, които са били 5.86 млрд. и са съставлявали 49-процентен дял в компанията.

Главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмош заяви, че след продажбата на AIA и на American Life Insurance Co компанията ще бъде много близо до изплащането на средствата получени от правителството на САЩ.

Инвеститорите са направили поръчки за акции на AIA на стойност над 1 трлн. хонконгски долара, според източници запознати с предлагането.

IPO на AIA надхвърля по стойност това на Industrial & Commercial Bank of China Ltd., което набра 16 млрд. долара през 2006 г., по данни на Bloomberg.

Въз основа на цената на акциите от първичното публично предлагане пазарната стойност на AIA се определя на 30.6 млрд. долара.

След първичното публично предлагане на AIA, общата стойност на IPO-тата в Хонконг през 2010 г. възлиза на 65 млрд. долара. Сумата надхвърля рекордните 60 млрд. долара набрани през 2007 г. преди световната финансова криза да се отрази на пазарите. Сумата не включва средства набрани посредством продажбата на права.

AIG разполага с опция за продажбата на още 1.05 млрд. акции през първия месец на AIA като публична компания, като така набраните средства могат да достигнат общо 20.5 млрд. долара. В такъв случай делът на AIG в AIA ще бъде намален на 33%. Акциите на AIA ще започнат да се търгуват на 29 октомври.

AIA развива дейност на 15 азиатски пазара, като работи с 309 000 застрахователно агенти, има 24 500 служители и над 23 млн. издадени полици. Компанията прогнозира най-малко 2 млрд. долара оперативна печалба за годината, приключваща през ноември.

AIG се опита да продаде AIA за 35.5 млрд. долара на Prudential Plc през лятото, но продажбата пропадна, тъй като акционерите на британския застраховател се противопоставиха на цената.