Щатската застрахователна компания American International Group (AIG) обяви в четвъртък, че е набрала 20 млрд. долара от продажбата на акции, дългови инструменти и конвертируеми ценни книжа, предава Reuters.

Най-голямата застрахователна компания в света обяви, че е набрала много повече от първоночално планираните 12.5 млрд. долара поради "голямото търсене".

По-рано този месец AIG обяви, че ще набере капитал за да заздрави счетоводния си баланс, след като отчете рекордна загуба в размер на 7.8 млрд. долара за първото тримесечие. Загубата се дължи основно на намалението на стойността на активи на компанията свързани с високорискови ипотеки.

AIG набра средствата посредством прoдажбата на 196.7 милиона обикновени акции за 7.47 млрд. долара и предлагенето на конвертируеми ценни книжа за 5.88 млрд. долара.

Отделна продажба на ценни книжа с фиксиран доход, издадени в различни валути, е донесла на застрахователната компания общо 6.9 млрд. долара.

В сряда рейтинговата агенция Standard & Poor's обяви, че AIG вече не е в списъка й за потенциално намаление на рейтинга, изтъквайки като причина набирането на капитала.

Цената на акциите на компанията се покачи с повече от 2% до 37.81 долара за брой в четвъртък.

Набирането на капитал е отражение на желанието AIG бъде в позиция да действа гъвкаво и да се възползва от различни възможности, включително и за разширяване на настоящите й операции, заяви главният изпълнителен директор Мартин Съливан. Миналата седмица от компанията обявиха, че очакват да наберат повече от 17 млрд. долара свежи средства.