Щатската застрахователна компания (American International Group) AIG обяви вчера, че е сключила споразумение с Нюйоркския клон на Федералния резерв да намали задълженията си с повече от половина до 17 млрд. долара.

Сделката е голяма стъпка при усилията на AIG да изплати заемите получени от правителството и също така я приближава до отделянето на две големи животозастрахователни подразделения, което би могло да подсили още финансовото й състояние.

От AIG обявиха, че към 1 декември задълженията на компанията към Нюйоркския клон на Федералния резерв са намалени до 17%. За сравнение AIG е дължала около 45 млрд. долара миналата седмица, включително с лихви и такси.

Акциите на AIG поскъпнаха с над 11% до над 31 долара за брой.

Намаляването на дълга е в резултат на сделка обявена първоначално през март, според която Нюйоркският клон на ФЕД получава дял в две от най-големите животозастрахователни подразделения на AIG - American Life Insurance Co (Alico) и American International Assurance (AIA) като така се заменя част от дълга на AIG.

"AIG продължава да се придържа към ангажимента си да изплати средствата на американските граждани обратно," заяви главният изпълнителен директор на компанията Робърт Бенмоше. Той обаче предупреди, че резултатите на компанията може да продължат да бъдат белязани от волатилност и заяви, че дори след като AIG изплати всичките си задължения, правителството ще продължи да бъде мажоритарен собственик на компанията.

AIG ще отчете около 5.2 млрд. долара отчисления за четвъртото тримесечие свързани със сделката с Нюйоркското подразделение на ФЕД. Компанията успя да спре губещата си серия в шест поредни тримесечия като успя да отчете печалба за последните две тримесечия.

Освен 17-те млрд. долара, които дължи на Нюйоркското подразделение на ФЕД, AIG има задължения в размер на около 44 млрд. долара по отделна кредитна линия на Министерството на финансите.

Правителството се намеси и спаси AIG, след като счете евентуалнияt й фалит за рисков за финансовата система. Данъкоплатците в САЩ в момента притежават почти 80% от AIG.