American International Group Inc. отчете втората си поредна печалба, след като инвестиционните загуби на компанията намаляха, а разходите по застрахователната дейност на компанията са се понижили.

Печалбата на AIG за третото тримесечие възлиза на 455 млн. долара, или 68 цента на акция, в сравнение с нетна загуба в размер на 24.5 млрд. долара загуба година по-рано.

Печалбата може да помогне на главният изпълнителен директор Робърт Бенмоше в опитите му да изплати заемите, включени в пакета по спасяването на компанията, който е на стойност 182.3 млрд. долара. Бенмоше обяви, че ще забави продажбата на подразделения на компанията, за да получи по-висока цена за тях.

Акциите на застрахователя са поскъпнали с 25% през тази година до вчера, като за сравнение индексът S&P 500 бележи ръст от 18%.

AIG обяви 1.82 млрд. печалба за второто тримесечие, която беше първата за компанията от 2007 г. насам. Преди това застрахователят беше отчел повече от 100 млрд. долара нетни загуби.

AIG бе спасена през септември 2008 г. като средствата по тази операция бяха увеличавани три пъти и включват кредитна линия от Федералния резерв на стойност 60 млрд. долара, инвестиция от Министерството на финансите на стойност 69.8 млрд. долара и 52.5 млрд. долара за закупуването на активи на компанията свързани с ипотечни заеми.