Щатската застрахователна компания American International Group Inc. (AIG) е отхвърлила молбата на британския застраховател Prudential Plc за намаляване на стойността на офертата от 35.5 млрд. долара за подразделението за животозастраховане AIA Group Ltd.

AIG "ще се придържа към първоначалните условия на обявеното по-рано споразумение с Prudential," се казва в изявление на щатската компания.

От Prudential обявиха, че са предложили преразглеждане на условията по придобиването, според които цената на AIA е щяла да намалее до 30.4 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Prudential Тиджане Таям, който заложи кариерата си върху закупуването на основното азиатско подразделение на AIG, е помолил цената на AIA Group да бъде намалена, за да успокои акционерите си, според които сделката е прекалено скъпа.

Правителството на САЩ, което е мажоритарен собственик в AIG даде индикации през миналата седмица, че цена от около 30 млрд. долара може да е прекалено ниска и че не са обмисляни други варианти на споразумението от 1 март.

Таям, който зае поста през миналата година, се нуждае от одобрението на 75% от акционерите на Prudential за най-голямото предлагане на права в британската корпоративна история, за да е успешно придобиването.

Базираният в Лондон застраховател ще проведе събрание на акционерите на 7 юни. За AIG продажбата на AIA, която има 23 милиона клиенти в Азия, ще бъде най-голямата стъпка към връщането на средствата на американските данъкоплатци.

Според източници близки AIG пък компанията подготвя IPO на азиатското си подразделение през октомври.