Най-голямата световна застрахователна компания - American International Group Inc., която регистрира загуби в размер на милиарди долари следствие на лоши заеми и отписване на активи, обяви вчера, че заменя настоящият си изпълнителен директор Мартин Съливан.

Базираната в Ню Йорк застрахователна компания, със стойност на активите от 1.05 трлн. долара, е загубила 7.8 млрд. долара през първото тримесечие на годината.

Загубата се оказа повече от предварителните очаквания на анализаторите, което инициира значително недоволство срещу изпълнителния директор на компанията, който работи в нея вече повече от 37 години.

Акциите на AIG са загубили над 50% от стойността си през последната една година, като приключиха в петък при ниво от 34.18 долара за брой.

Съливан получа през изминалата година компенсации и бонуси в размер на 13.9 млн. долара и е на поста от март 2005 година насам.

Преди около седмица акционери, притежаващи над 100 млн. акции на компанията, настояха в открито писмо за оставката на изпълнителния директор Мартин Съливан.

В писмото, цитирано от информационната агенция Bloomberg, инвеститорите заявиха, че са необходими значителни и незабавни промени в мениджмънта на компанията на най-високо ниво.

Компанията регистрира две поредни тримесечия с рекордни загуби, възлизащи сумарно на 13 млрд. долара, което инициира недоволството на инвеститорите.

AIG набра средствата посредством продажбата на 196.7 милиона обикновени акции за 7.47 млрд. долара и предлагането на конвертируеми ценни книжа за 5.88 млрд. долара.

Отделна продажба на ценни книжа с фиксиран доход, издадени в различни валути, е донесла на застрахователната компания общо 6.9 млрд. долара.