Wall Street Journal съобщи в неделя, че American International Group Inc. планира да разкрие преструктуриране днес, което е вероятно да включва продажбата на големи активи, включително компания за лизинг на самолети и други бизнес обекти.

Главният изпълнителен директор на AIG Робърт Уилямстад, който пое поста на най-големия в света застраховател през юни, бе заявил преди месец, че е готов да се отърве от активи с довода, че "по-малко комплексен AIG ще бъде по-конкурентоспособен".

Необходимостта от преструктуриране вероятно бе изострена от спада на акциите на AIG през миналата седмица с 45%. Книжата паднаха повече от 30% само в петък, след като Standard & Poor's предупреди, че може да намали кредитния рейтинг на AIG с една до три степени, поради опасения, че компанията ще има затруднения до достъпа на капитали в краткосрочен план.

AIG преговаря с няколко частни инвестиционни фирми за набирането на капитали и се надяваше да привлече повече от 10 млрд. долара.

Базираният в Ню Йорк застраховател вече е набрал 20 млрд. долара през тази година.

Подобно на други застрахователи, AIG е ударен от кризата на кредитните пазари поради опасения, че сложни структурирани инвестиции, които AIG застрахова, все повече ще носят загуби.

За трите тримесечия, приключили през юни, AIG губи около 25 млрд. долара в кредитни суапове и около 15 млрд. долара от други инвестиции.

Снимка: Profit.bg