American International Group Inc (AIG) обяви във вторник, че е подписала “окончателно” споразумение с Федералния резерв за получаването на заеми в размер на до 85 млрд. долара като основна част от спасителен план, според който централната банка ще придобие 79.9-процентен дял в застрахователя, предава Reuters.

В настоящата пазарна обстановка това е “най-добрата алтернатива” за компанията, според главният изпълнителен директор на AIG Едуард Лиди.

AIG ще трябва да изплати заема от продажбата на активи и издаването на нови акции или облигации, според споразумението. В свое изявление застрахователната компания разяснява колко обременяващи са условията на двегодишния заем.

Банката ще плаща лихва равна на 8.50 процентни пункта над 3-месечния LIBOR, което вдига лихвения процент до над 11%, както и допълнителни такси.

Застрахователят ще плати първоначална такса за задължение в размер на 2% от заема, след което ще плаща 8.5% годишна лихва върху неусвоените средства.

Доволни сме, че успяхме да финализираме условията по кредитната линия и вече разработваме план за продажбата на активи, за изплащането на заема и за това да се върнем като по-малка, но печеливша компания, се казва в изявлението на Лиди.

Засега не е ясно обаче дали подписването на споразумението ще провали усилията на група акционери в компанията, която се опитва да осуети национализацията на застрахователя.

Групата инвеститори, която притежава повече от една трета от акциите на компанията и има подкрепата на бившия главен изпълнителен директор Морис Грийнбърг, трябва да получи информация за финансовото състояние на застрахователя, заяви техен адвокат.

Спасителният план беше оповестен на 16 септември в най-бурната седмица на финансовите пазари в последно време.