Най-голямата застрахователна компания в света - American International Group Inc. (AIG) планира да поеме загубите на повече от десет застрахователни подразделения, след като те са отчели 13 млрд. долара намаления на стойността на активи, свързани с бизнеса с отдаването на ценни книжа под наем през последната година, вследствие на колапса на пазара на вискорискови заеми, предава Bloomberg.

AIG ще поеме до 5 млрд. долара от тези загуби в сравнение с обещаните преди това 500 млн. долара, казва Кристофър Суифт, вице-президент на животозастраховането и пенсионното застраховане в компанията. AIG също така ще инжектира неизвестна количество капитал в някои от тези дъщерни компании, казва Суифт.

Бизнесът със заемането на ценни книжа е насочен основно към банките и брокерските къщи, които заемат за собствена сметка и от името на клиенти, за да хеджират сделки или да покрият залози за движението на цената на дадена акция. Подразделенията на AIG, които се занимават с животозастраховане, инвестират премийните си приходи в акции и облигации. За спечелят допълнително, те отдават под наем тези ценни книжа.

Намалението на стойността на активите в портофолиото с ценни книжа, дадени на заем, е част от 38-те млрд. долара намаления на активи отчетени от AIG през последните три тримесечия. Сумата включва намаления на активи свързани със суапове за осигуряване срещу кредитен риск в размер на 20 млрд. долара и намаления на стойността на ценни книжа обезпечени с ипотечни заеми и активи на стойност 18 млрд. долара.

От AIG обявиха, че около 9 млрд. от тези намаления на стойността на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, са в резултат на временен спад в пазарната цена, като компанията очаква тази тенденция да се обърне. Тези временни загуби не влияят на печалбата на застрахователя.

Отдаването на ценни книжа под наем традиционно се смята от Федералния резерв и останалите банкови регулатори като бизнес с малко рискове. Други компании, които извършват подобни операции, са MetLife Inc., State Street Corp. и Northern Trust Corp. И докато някои от тях инвестират паричните си гаранции само в ценни книжа, други купуват облигации обезпечени с ипотеки и вземания по кредитни карти, за да получат допълнителна доходност.