American International Group Inc. (AIG) е постигнала споразумение за продажбата на тайванскoтo си подразделение за животозастраховане на група компании, оглавявана от Primus Financial Holdings Ltd., за 2.15 млрд. долара, информира Bloomberg. Това е и най-голямата продажба на активи, откакто AIG беше спасена от фалит от правителството на САЩ през 2008 г.

Primus Financial и China Strategic Holdings Ltd. ще придобият 97.57-процентния дял на AIG в базираната в Тайпе Nan Shan Life Insurance Co.

AIG, която през юли продаде свое автоподразделение за 2 млрд. долара, набира средства, за да изплати заемите си, включени в спасяването на компанията, които са на стойност 182.3 млрд. долара.

Nan Shan, която има 4 млн. клиенти, търпи загуби от непечелившите полици с гарантираната доходност, които е продавала през 90-те години, когато лихвите са били по-високи. Това означава, че купувачът може би ще трябва да инжектира още капитал. Придобиването подлежи на одобрение от страна на регулаторните органи.

Листнатата в Хонконг China Strategic ще притежава 80% от групата купуваща Nan Shan, а Primus Financial ще притежава остатъка.

Консултант по сделката за Primus Financial е била Deutsche Bank AG, докато Blackstone Group LP и Morgan Stanley са консултирали AIG.

От China Strategic обявиха, че планират да продадат конвертируеми облигации за 1 млрд. долара, за да финансират покупката.