American International Group (AIG) ще се опита да набере около 6 млрд. долара като продаде част от дела си в азиатското си подразделение AIA Group, информира Reuters.

Продажбата е с цел връщането на спасителните средства, получени от държавата по време на кризата.

AIG предлага около 1.7 млрд. акции на цена между 27.15 и 27.50 хонконгски долара (3.49 – 3.54 долара). Цената е с до 7% по-ниска от цената на затваряне на акциите на AIA в петък, според Reuters. Днес търговията с акциите на AIA беше временно преустановена.

Министерството на финансите на САЩ притежава 77% от AIG, след като отпусна на компанията 182 млрд. долара помощни средства по време на финансовата криза. AIG пък притежава около една трета от AIA, чиято пазарна стойност, по цена на затваряне на акциите от петък беше малко над 15 млрд. долара.

Goldman Sachs и Deutsche Bank ще организират продажбата на акциите, според хора запознати с предлагането.

Банкерите планират да предложат акциите на институционалните инвеститори и мениджърите на фондове, които са проявили интерес към IPO-то на AIA в Хонконг на стойност 20.5 млрд. долара през 2010 г., но тогава не са могли да си купят акции. Това е третото най-голямо първично публично предлагане в Азия.

Акциите на AIA са поскъпнали с 47% от началото на октомври, а миналата седмицата цената им достигна 7-месечен връх. Акциите затвориха на цена от 29.20 хонконгски долара (3.76 долара) в петък.

Основаната в Шанхай през 1919 г. AIA е третият най-голям застраховател в Азия.

AIG беше принудена да отдели подразделението си и други свои активи, след получените спасителни средства от правителството на САЩ по време на финансовата криза.

Първичното публично предлагане на AIA дойде след изненадваща, но обречена на провал, оферта за придобиване от британския застраховател Prudential.

AIG може да продаде част от своя дял на стойност около 8 млрд. долара съгласно условията за собственост. Останалата част от дела, която може да се продава, ще бъде отблокирана в края на следващия месец. Определянето на цената на акциите, които ще се продават ще стане не по-късно от вторник, съобщиха от AIG.