Застрахователната компания American International Group Inc (AIG) е постигнала съгласие за продажбата на азиатското си подразделение за животозастраховане на британската Prudential Plc за около 35.5 млрд. долара, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Сделката ще помогне на правителството на САЩ да получи милиарди долари от помощта отпусната на компанията.

Бордът на директорите на AIG е одобрил продажбата на American International Assurance (AIA) на най-голямата британска застрахователна компания, а двете страни работят по финализирането на условията и финансирането на сделката.

Съобщението за сделката, която ще е най-голямата продажба на активи на AIG откакто компанията беше спасена през септември 2008 г., може да бъде направено още днес.

Prudential, чиято пазарна капитализация възлиза на около 23 млрд. долара, ще заплати около 25 млрд. долара в брой, а останалата част ще бъде платена в акции, според същите източници.

Prudential планира издаването на права за 20 млрд. долара, което ще бъде подкрепено от Credit Suisse, JPMorgan Chase & Co и HSBC, за да помогне за финансирането на сделката.

Общо 10.5-те млрд. долара, които ще бъдат платени в ценни книжа, ще включват конвертируеми и привилегировани акции, както и обикновени акции на стойност около 5.5 млрд. долара.

Закупуването на AIA ще бъде една от най-големи чуждестранни сделки за британска компанията досега и ще превърне Prudential в един от най-големите застрахователи в Азия.

Базираната в Хонконг AIA се счита за азиатската перла в короната на AIG. Подразделението има 90-годишна история, управлява активи за над 60 млрд. долара и застрахова около 20 милиона клиенти, което е почти една трета от клиентската база на AIG.

Prudential вече развива дейност на 13 азиатски пазара и има повече от 11 милиона клиенти в животозастраховането. Азия, която съставлява около 44% от печалбата на Prudential за 2008, се очаква да бъде двигателят за бъдещия растеж на компанията.

AIG, която е почти 80% собственост на правителството на САЩ, след като получи спасителни средства на стойност 182.3 млрд. долара, ще заплати на Нюйоркското подразделение на Федералния резерв 16 млрд. долара лихви от сделката.

AIG се очаква да използва останалата част от парите за изплащането на средствата, които дължи по кредитната линия на ФЕД.

Средствата, които в момента AIG дължи, са около 25 млрд. долара. Компанията също така трябва да заплати около 45 млрд. долара, които правителството на САЩ е вложило в застрахователя под формата на дялово участие.