American International Group, Inc. (AIG) днес съобщи, че е основало Дружество със Специална Цел (ДСЦ-SPV), в което възнамерява да влее компаниите на AIU Holdings (AIU Holdings или „Компанията"), след получаването на необходимите одобрения от регулаторните органи.

ДСЦ ще се състои от различните общо-застрахователни операции на AIU Holdings, а именно Commercial Insurance (общозастрхователните операции в САЩ и Канада), Foreign General Insurance (общозастрхователните операции извън САЩ и Канада) и Private Client Group (операциите обслужващи големи частни клиенти).

В допълнение, AIG съобщи за назначаването на Кристиан Мур за Президент и Главен Изпълнителен Директор на Компанията и приемането на ново фирмено наименование, ЧАРТИС (CHARTIS).

Тези стъпки ускоряват обединението на общо-застрахователните операции в световен мащаб и доближават организацията до нейната крайна цел за пълна юридичeска и оперативна самостоятелност.

ЧАРТИС, със седалище на управление в Ню Йорк, обхваща общо-застрахователните операции на AIG Inc. Чартис притежава собствени средства от общо 32.1 млрд. щатски долара към края на 2008 г. и обслужва повече от 40 млн. клиенти в над 160 страни и юрисдикции.

Компаниите на ЧАРТИС, които имат по настоящем имена „AIG" и "AIU Holdings" ще започнат постепенен преход на идентичност, възприемайки новото фирмено наименование. ЧАРТИС ще въвежда промяната на името в световен мащаб, като се отчитат местните особености и най-ефективния начин от гледна точка на разходите за оптимизиране на стойността на различните общозастрахователни бизнеси в глобален аспект.

Компанията продължава да преценява дали марката и името на някои отделни операции по света да бъдат запазени като самостоятелни поради изградената им стойност и разпознаваемост или тези компании да бъдат ребрандирани.

AIG България Застрахователно Дружество ЕАД предприема необходимите юридически действия за промяна на фирменото си наименование. Очаква се промяната да бъде юридически факт до края на Август 2009 г.