Американската застрахователна компания AIG отчете в края на миналата седмица загуба за второто тримесечие в размер на 538 млн. долара, в следствие на еднократни разходи.

За сравнение през изминалата година компанията реализира печалба от 311 млн. долара, или 2.3 долара на акция.

Без да се отчитат еднократните елементи компанията е спечелила 1.99 долара на акция, или повече от реализираната печалба през сравнимото тримесечие на миналата година в размер на 1.71 долара.

Това се е предопределило от възстановяването, регистрирано в застрахователния сектор през изминалото тримесечие.

Резултатът превиши и средните очаквания на анализаторите, които бяха за печалба от 0.99 цента по този показател.

От компанията обявиха, че ще осъществят първично публично предлагане на азиатското си звено - AIA, което се занимава с животозастраховане на хонконгската фондова борса.

Като цяло сумата, дадена като помощ от правителството, се е понижила леко през второто тримесечие до ниво от 132.1 млрд. долара.

Когато приключи преструктурирането на компанията, тя ще има две основни звена - основното застрахователно звено и SunAmerica Financial Group, което е щатското й звено за животозастраховане.

Акциите на AIG поскъпнаха с 1.03 долара, или 2.6% в петък до ниво от 40.93 долара след оповестяването на резултатите. За последната една година акциите на компанията са се движили в диапазона 21.3-55.9 долара.