Щатският застраховател American International Group (AIG), който получи огромни спасителни средства от държавата през 2008 г., вчера обяви, че очаква да приключи рекапитализацията си до края на седмицата, което пък ще позволи на компанията да върне изцяло парите на щатското правителство.

Следвайки плана си, обявен през миналата година, AIG ще конвертира привилегировани акции, придобити от Министерството на финансите на САЩ, в обикновени акции. Когато сделката бъде финализирана Министерството на финансите ще притежава приблизително 92% от обикновените акции на застрахователя.

Компанията обяви вчера, че очаква, че с времето Министерството на финансите на САЩ ще продаде акциите, като по този начин компанията ще върне получените средства.

"С днешното изявление очакваме да спазим обещанието си към американския народ да върнем изключителната помощ, която ни оказа по време на финансовата криза през 2008 г.," се казва ви изявление на главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмощ.

В добавка от AIG заявиха, че ще върнат на подразделението на Федералния резерв в Ню Йорк 21 млрд. долара, които да покрият заемите отпуснати на застрахователя от тази банка. Тези средства ще дойдат от продажбата на различни активи, най-скорошната от които беше обявената сделка за тайванското подразделение на AIG, която е на стойност 2.16 млрд. долара.

Акционерите, които не се отказаха от компанията по време на рецесията също ще бъдат възнаградени като част от рекапитализацията й.

Следващата седмица AIG планира да издаде 75 млн. варанта, които ще позволят на настоящите акционери да закупят обикновени акции на компанията на цена от 45.00, или с 23% по ниска в сравнение с вчерашното ниво на затваряне от 58.40 долара.