American International Group Inc. е сключила сделка за връщането на средствата, получени от Федералния резерв, който пръв спаси щатския застраховател през 2008 г., информира Bloomberg. След това AIG ще се фокусира върху изплащането на задълженията си към Министерството на финансите на САЩ.

AIG ще използва набраните средства от продажбата на две свои животозастрахователни подразделения извън САЩ за да върне задълженията си към ФЕД, които към миналата седмица са възлизали на около 21 млрд. долара.

Министерството на финансите на САЩ, което инвестира около 49 млрд. долара в AIG, планира да конвертира привилегированите си акции в 1.66 млрд. обикновени акции, или 92% от всички акции, до 15 март. След това книжата ще бъдат продадени на частни инвеститори.

От Министерството на финансите очакват в началото на следващата година да бъдат избрани поематели за продажбата на част от дела му и след това ще определи колко акции да продаде въз основа на пазарните условия.

Акциите на AIG поскъпват с около 41% през тази година до 42.22 долара за брой. Министерството на финансите ще излезе на нула от инвестицията си в AIG, ако продаде акциите на цена от около 29 долара за брой.

AIG може да набере около 3 млрд. долара от продажбите на акции. През миналия месец застрахователят продаде облигации за 2 млрд. долара като това беше първата емисия откакто компанията беше спасена.

САЩ продава дяловете си във финансовите компании, които бяха спасени с парите на данъкоплатците в разгара на кредитната криза. През тази седмица Министерството на финансите на САЩ продаде оставащия си дял в Citigroup Inc. за 10.5 млрд. долара и отчете печалба в размер на около 12 млрд. долара от спасяването на банката.

Министерството на финансите възнамерява да набере поне 15 млрд. долара от продажбата на акции на AIG през първото тримесечие на следващата година, информираха от Wall Street Journal, позовавайки се на неназован източник.