Щатският застраховател AIG днес обяви, че е набрал близо 37 млрд. долара от продажбата на две чуждестранни свои подразделения и ще използва постъпленията, за да върне част средствата получени от правителството, информира Reuters.

Застрахователният гигант днес обяви финализирането на продажбата на American Life Insurance (ALICO) на MetLife за 16.2 млрд. долара. Продажбата включва 7.2 млрд. долара в брой и 9 млрд. долара в ценни книжа на MetLife.

Финализирането на сделката идва няколко дена след като AIG проведе първично публично предлагане на акции на AIA Group на Хонконгската фондова борса, от което бяха набрани 20.51 млрд. долара.

AIG ще използва средства, набрани от двете сделки, за да изплати една от кредитните линии получени от правителството на САЩ по време на финансовата криза. AIG планира след време да продаде ценните книжа на MetLife и също да използва средствата за връщане на дълга си към държавата.

Днешното изявление на AIG идва месец след като компанията представи плана си за изплащането на над 100 млрд. долара държавни средства.

Средствата, получени от продажбите на ALICO и AIA ще позволят на AIG напълно да изплати кредитна линия от нюйоркското подразделение на Федералния резерв. Към 27 октомври главницата и лихвите, дължими по кредитната линия, са възлизали на около 20 млрд. долара. Оставащите 7.71 млрд. долара набрани от AIG ще отидат за изплащането на други задължения на компанията към правителството.