Акциите на белгийската финансова компания Fortis са се понижили до най-ниската им от 13 години насам стойност.

Книжата отбелязаха понижение от 18% до 7.83 евро в късния следобед. То стана реалност след изявление на белгийските регулаторни органи, довело до спекулации, че компанията може да е в ликвидна криза.

Инвеститорите очакват, че на Fortis може да се наложи да набере допълнителен капитал от 4 милиарда евро.

От обявеното през миналата година решение на компанията да закупи част от базираната в Амстердам ABN Amro Holding NV за 24 млрд. евро акциите й са загубили близо две трети от стойността си.

Белгийско-холандската финансова и застрахователна група Fortis обяви, че печалбата й за първото тримесечие е паднала с повече от очакванията на анализаторите, в резултат на намаления на стойността на активи, свързани със структурирани заеми.

Нетната печалба на Fortis пада с 31% до 808 млн. евро през първото тримесечие на годината, в сравнение с 1.17 млрд. евро положителен резултат, отчетен за същия период на миналата година. Групата, която обяви намаления на активи в размер на 1.8 млрд. евро през четвъртото тримесечие на миналата година, отчита допълнителни намаления на активи в размер на 380 млн. евро през първата четвърт на тази година.

Разходите по интегрирането на холандските клонове, както и на тези за частно банкиране на ABN Amro, която беше придобита през 2007 г., са намалили печалбата на Fortis за първото тримесечие с 85 млн. евро. Белгийско-холандската група, чиито структурирани кредитни активи са възлизали на 43.3 мрд. евро в края на първото тримесечие, съобщава, че намаленията на стойността на активите отразяват нарасналата волатилност на капиталовите пазари.

Институцията се съгласи през март да продаде половината от подразделението си за управление на активи на китайската Ping An Insurance (Group) Co. за 2.15 млрд. евро, за да попълни капиталовата си база.

Fortis, която е създадена през 1990 г. посредством сливането на холандската застрахователна компания NV Amev, белгийския застраховател AG Group и холандската банка VSB, се разрасна миналата година с участието си в придобиването на ABN Amro, което се оценява на 72 млрд. евро. Партньори в сделката бяха още Royal Bank of Scotland Group Plc и испанската Banco Santander SA.

Снимка: ЕРА/БГНЕС