Акциите на най-голямата швейцарска животозастрахователна компания - Swiss Life Holding, отбелязаха най-силното си понижение от два месеца насам по време на търговията им в Цюрих - в резултат на занижаване на инвестиционната оценка от страна на банка UBS AG.

Книжата на дружеството се понижиха с 9.25 франка, или 3%, до ниво от 299.5 швейцарски франка, с което стойността на застрахователната компания падна до 10.5 млрд. швейцарски франка.

От началото на годината акциите й са поскъпнали с 5.8%.

По-рано през този месец от базираното в Цюрих дружество обявиха, че очакват приходите от застрахователни премии да се понижат с 3% през първото тримесечие на годината.

Немската финансово-брокерска компания AWD Holding AG, която е собственост на швейцарската компания, отчете понижение от 14% в печалбата си за тримесечието през изминалата седмица.

Повишените рискове пред сегмента, както и слабото представяне на немската компания, са фактори, които не предопределят вече рейтинга "buy" за нея, коментираха от UBS. В същото време от там не виждат възходящ потенциал пред акциите й в средносрочен аспект.

Евентуално закупуване на звеното на Friends Provident Plc - Lombard International допълнително би допринесло за повишение на рисковете пред компанията.