От днес на чешката фондова борса се търгуват акциите на водещата австрийска застрахователна компания - Vienna Insurance Group, която оперира на чешкия пазар посредством подразделението си Kooperativa and Ceska podnikatelska pojistovna.

Решението за листването на борсата в страната от страна на застрахователната компания бе взето на 28 януари.

Очаква се акциите на компанията да привлекат значителен интерес от страна на дребните инвеститори, като на виенската борса те са сред "сините чипове".

От групата обявиха повишение на финансовия си резултат в Чехия с 26% за изминалата година по прогнозни данни до 1.6 млрд. чешки крони (610 млн. евро) преди облагане с данъци.

Специалистите очакват с борсовия си дебют акциите на застрахователната група да влязат при най-ликвидните на борсата компании и да се класират на четвърто или пето място.

Чешкото подразделение на застрахователната компания - Kooperativa е вторият най-голям застраховател в Чехия с пазарен дял от около 34% и над 2.5 млн. клиенти.

В Чехия австрийската компания притежава още един застраховател - СРР, която е осмата най-голяма застрахователна компания в страната.

Групата VIG CR е най-активна по отношение на автомобилното застраховане, като в Чехия всяка трета кола е застрахована от компанията.

Добре се развива и имущественото застраховане, като в страната сегментът е регистрирал двуцифрен ръст през изминалата година.