Втората най-голяма здравна застрахователна компания в САЩ - WellPoint Inc., намали прогнозните си резултати за настоящата година, с което инициира силно понижение на акциите си, както и на останалите в сектора.

След приключването на редовната борсова сесия и оповестяването на тази новина акциите на щатската компания отбелязаха понижение от 18% по време на търговията им на извънборсовия пазар.

Разпродажбите се пренесоха и при останалите застрахователни компании, като акциите на най-голямата щатска компания в бранша - UnitedHealth Group Inc., загубиха 10% от стойността си, с толкова се понижиха и тези на Aetna Inc.

WellPoint обяви, че заделя за резерви 175 млн. долара, което бе значително над средните очаквания на анализаторите.

За настоящата година от ръководството на компанията прогнозираха печалба в диапазона между 5.76 и 6.01 долара на акция, което е понижение, в сравнение с очакванията, обявени на 23 януари тази година за печалба от 6.41 долара на акция.

Печалбата за първото тримесечие на годината се очаква да е в диапазона между 1.16 и 1.26 долара, в сравнение с предходните очаквания за 1.44 долара на акция.

От компанията обявиха още, че са силно засегнати от растящите медицински разходи през първите два месеца на годината, които сериозно намаляват печалбата й.

Слабостта на щатската икономика е друга сериозна пречка пред разрастването на бизнеса й.