Акционери в най-голямата световна застрахователна компания - American International Group Inc., притежаващи над 100 млн. акции на компанията, настояват за оставката на изпълнителния директор Мартин Съливан.

Искането на оставката на Съливан идва, след като акциите на водещата в сектора компания загубиха около 43% от стойността си само през тази година.

Акционерите настояват за член на борда на директорите на позицията временно да бъде назначен изпълнителен директор, докато не бъде определен подходящ заместник на Съливан.

Говорителят на компанията потвърди, че писмо с подобни искания на акционерите е било получено в централата й.

В писмото, цитирано от информационната агенция Bloomberg, инвеститорите заявяват, че са необходими значителни и незабавни промени в мениджмънта на компанията на най-високо ниво.

Компанията регистрира две поредни тримесечия с рекордни загуби, възлизащи сумарно на 13 млрд. долара, което инициира значително недоволство сред инвеститорите.

Акциите на AIG отбелязаха понижение от 1.02 долара, или 3% до ниво от 33.26 долара за акция, като компанията е най-зле представящия се компонент от Dow Jones Industrial Average през тази година.

Щатската застрахователна компания набра успешно в края на май 20 млрд. долара от продажбата на акции, дългови инструменти и конвертируеми ценни книжа.

AIG набра средствата посредством продажбата на 196.7 милиона обикновени акции за 7.47 млрд. долара и предлагането на конвертируеми ценни книжа за 5.88 млрд. долара.

Отделна продажба на ценни книжа с фиксиран доход, издадени в различни валути, е донесла на застрахователната компания общо 6.9 млрд. долара.