Акционерите на AIG може да изискат гласуване на сделката с правителството

517
Акционерите на AIG може да изискат гласуване на сделката с правителството

Акционерите в American International Group Inc. (AIG), които се опитват да осуетят национализирането на застрахователната компания, може да изискат гласуване на сделката на стойност 85 млрд. долара, предава Bloomberg, позовавайки се на източник, близък до компанията.

 Акционерите са решили на среща, проведена вчера в Ню Йорк, да помолят AIG за информация, за да могат да наберат средства и да попречат на правителството да придобие 79.9-процентен дял в компанията.

Измъчван от загуби свързани с ипотечната криза, застрахователят се съгласи на 16 септември да предаде контрола на правителството срещу заем от 85 млрд. долара. Според първоначалното споразумение правителството ще получи варанти на стойност 79.9% от капитала на компанията, а сделката ще трябва да получи одобрението на акционерите. В ново описание на условията, публикувано на 19 септември, не се споменава нищо за варанти или гласуване на акционерите.

Акциите на AIG, най-големият застраховател в САЩ по активи, се оскъпиха с 87 цента, или 23%, до 4.72 долара на Нюйоркската фондова борса вчера. Книжата на компанията се търгуваха на цена от 72 долара през декември 2006 г.

Акционерите искат да са сигурни, че ако AIG изплати заема си в рамките на договорения двегодишен срок, компанията ще задържи или ще си възстанови контролиращия дял.
Новият главен изпълнителен директор на AIG Едуард Лиди планира да изплати заема преди изтичането на двегодишния срок и е заявил пред служителите на компанията, че в следващите две седмици може да вземе решение кои активи да бъдат продадени.

AIG вече е взела назаем 28 млрд. долара към 17 септември, обявиха от Федералния резерв миналата седмица, въпреки че не всички параметри по споразумението с правителството са уточнени. Ревизираните условия обаче все още дават правото на държавата да придобие 79.9-процентен дял от компанията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...