Акционерите на Булстрад Виена Иншурънс Груп са одобрили договора за вливане на ЗК Български имоти в Булстрад, който бе подписан през септември 2011 г. Това става ясно от протокола от редовното годишно общо събрание на акционерите на Булстрад, което се проведе на 2 май т. г.

При вливането една акция на Булстрад ще се заменя срещу 28.81483 акции на Български имоти. Съотношението се базира на определените от акционерите справедливи стойности на двете дружества и съответно на техните акциите към 28 септември 2011 г.

Стойността Булстрад ВИГ възлиза на 100 207 022.91 лв., според решението на акционерите му, а акциите му са оценени на 36.52 лв. всяка,. Български имоти от своя страна е оценено на 14 754 734.60 лв., което прави по 1.27 лв. на акция.

Капиталът на Булстрад ВИГ ще бъде увеличен с до 4 040 640 лв. в резултат на вливането, чрез издаване на 404 604 обикновени, поименни и безналични акции с номинал 10 лв. всяка, става ясно от решенията на общото събрание.

Акционерите на Български имоти, които имат право на по-малко от 1 акция от Булстрад ще имат право да доплатят разликата до справедливата стойност, за да получат акция. От броя на заявените по този начин книжа ще зависи и окончателния размер на увеличението на капитала на Булстрад.

За онези, които имат право на повече от една акция, броят ще се закръгля на по-малкото цяло число, а разликата в стойностите ще бъде компенсирана с парични плащания, са решили акционерите на Булстрад.

На събранието са били представени общо 2 680 906 акции, представляващи 97.72% от капитала на Булстрад.

Акционерите са приели изискуемите от закона доклади свързани за сделката, както и свързани с нея промени в устава на дружеството.

Събранието е взело решение за промени в Надзорния съвет, като е освободило от състава му Тодор Табаков, по молба на самия Табаков.

Единодушно решение е било взето и за разпределението на печалбата от 2011 г. 10% от нея отиват във фонд „Резервен“, а останалите 343 337.64 лв. ще бъдат отнесени към „Неразпределени печалби“. Целта на решението е да се подсили капиталовата позиция на дружеството, във връзка с вливането на ЗК Български имоти.

Общото събрание е приело годишния финансов отчет, доклада на регистрираните одитори, отчета на Специализираната служба за вътрешен контрол, този на директора за връзки с инвеститорите и отчета за дейността на Одитния комитет за 2011 г. Акционерите са освободили от отговорност членовете на управителния и надзорния съвет за дейността им през 2011 г. и са определили регистриран одитор в лицето на КПМГ България за 2012 г.