Агрегираната печалба на Алианц България Холдинг за 2008 г. след данъчно облагане е 65 млн. лв. Съответно агрегираната сума на активите на всички дружества и пенсионни фондове е 3 млрд. лв. Това съобщи ръководството на финансовата група при представяне на резултатите си за миналата година.

Ползващите финансовите услуги на холдинга към края на миналата година надхвърлят един милион български граждани и фирми - валиден договор с Алианц притежават 1.07 млн. клиенти. От тях 122 046 са нови и възстановени клиенти, уведомяват от компанията.

Групата предлага услуги в пет сектора - общо застраховане, животозастраховане, пенсионно осигуряване, банкови услуги и лизинг.

ЗАД Алианц България отчита 2008 г. с бруто премиен приход от 165 млн. лв., което е ръст от 10.6% на годишна база. Бруто платените обезщетения възлизат на 76 млн. лв. с брутна квота на щетимост 49%. Реализираната нетна печалба за миналата година е 9 млн. лв. ЗПАД Енергия отчита 58 млн. лв. събрани премии през разглеждания период.

ЗАД Алианц България Живот отчете премиен приход в размер на 65.7 млн. лв. за 2008 г. Застрахователните резерви към края на миналата година достигат 180 млн. лв., спрямо 149 млн. лв. за 2007 г. и 105 млн. лв. към 2006 г. След облагане с данъци печалбата на животозастрахователя за 2008 г. възлиза на 5.4 млн. лв.

Андрей Александров, главен бизнес директор на компанията, заяви на срещата, че през 2009 г. фокусът ще бъде насочен към традиционното животозастраховане, което заема около 90% от портфейла на компанията. „Успешните години като 2007 и 2008 г. няма да приключат", посочи още Александров.

София Христова, изпълнителен директор на ПОД Алианц България, коментира, че стратегията на ръководството на дружеството през последните месеци е да убеди клиентите си, че пенсионните фондове са инвеститори с дълъг хоризонт. Поводът за стратегията е изненадата сред клиентите им от последната година, когато мечият пазар на капиталовия пазар се задълбочи и влиянието им върху доходността им.

За последните пет години 2004-2008 г. доходността с натрупване на фондовете, управлявани от ПОД Алианц България са позитивни, казват от компанията - 10.99% за доброволния, 11.9% за универсалния и 7.78% за професионалния пенсионен фонд.

Към края на 2008 г. нетните активи на фондовете са 628 млн. лв., като активите на най-големия от трите фонда - универсалния, са нараснали с 15% и възлизат на 310 млн. лв. в края на 2008 г. Спад от 30% има при активите на ДПФ (244 млн. лв. към 2008 г.).

Постъпленията от осигурителни вноски във фондовете за 2008 г. са 193 млн. лв., в т.ч. 9.7 млн. лв. са в резултат от прехвърляния от други пенсионни фондове. Вноските са, както следва - УПФ (127 млн. лв.), ДПФ (49 млн. лв.) и ППФ (18 млн. лв.).

Печалбата на ПОД Алианц България за 2008 г. е 6 млн. лв., при 7.8 млн. лв. година по-рано.

Алианц Банк България е на 12-то място според размера на активите си в банковата система у нас и пазарен дял от 2.34%. През 2008 г. балансовите й активи нарастват с 11% за година и достигат 1.63 млрд. лв. По отношение на депозитите ръстът през 2008 г. е от 9% и са в размер на 1.36 млрд. лв. Общият размер на отпуснатите кредити към 31 декември 2008 г. е 1.04 млрд. лв., като кредитният портфейл нараства с 44%. Редовните кредити са близо 98%, отчете Светослав Гаврийски, изпълнителен директор на трезора. Годишната печалба е 20.8 млн. лв.

„Нямаме притеснения, че трябва да привличаме депозити на изключително високи нива. Нямаме задължения към майката. Банката и групата навлизат в настъпващата криза със стабилни показатели. Разбира се, не бива да не очакваме и влошаване на резултатите", коментира още Гаврийски.

Алианц Лизинг България управлява към края на 2008 г. активи за над 170 млн. лв., от които 144 млн. лв. е брутният портфейл по финансов лизинг, а балансовата стойност на активите, отдадени на оперативен лизинг е 13 млн. лв.

По отношение на състоянието на портфейла на компанията Стойчо Кръстев, изпълнителен директор на Алианц Лизинг България, заяви, че засега не наблюдават влошаването му. „Случаите на лоши активи и прибиране на стока към момента се броят на пръсти", посочи Кръстев.

Явно през 2009 г. от финансовата група ще заложат на сигурността, поне ако се съди от мотото на ръководството за настоящата година - без изненади. Изпълнителният директор на Алианц България Холдинг Димитър Желев заяви, че 2009 г. ще е много проста за групата. „От една страна ще се стремим да намалим риска и ограничим разходите, което да доведе до липса на изненади", каза Желев. Той допълни, че имат пълна готовност да понесат несгодите около вземанията на лизинговия бизнес, банкирането.

„Тази година ще доведе до сегрегация на пазара на добри и лоши играчи. Ежедневно правим оценка на възможностите къде да вложим парите на клиентите. Липсата на доверие ще доведе до задълбочаване на проблемите с ликвидността. Естествено доверието към лошите играчи ще е по-ниско. Това мисля, че ще бъде основният проблем", допълни Желев.

Страхил Видинов, изпълнителен вицепрезидент на холдинга и изпълнителен директор на ПОД Алианц България заяви, че тази година ще се характеризира с бягство от всякакви рискови инвестиции. „Бягайки от риска ние няма да се възползваме от т.нар. дъна на пазара", допълни още Видинов. По негова информация до края на 2008 г. те са ликвидирали всичките си позиции.

Според информация на ръководството на групата през тази година средствата ще се влагат предимно в депозити и държавни ценни книжа с висок кредитен рейтинг.

Според Димитър Желев по-интересни ще бъдат първите тримесечия на 2009 г., когато ще се отчете намаляване на премийните приходи за застраховането (между 10-20% за 2009г.), на продажбите на лизинговите компании и на балансовите числа на банките (намаление между 10-15% за 2009 година).