Allianz обяви печалба, увеличава дивидента

846
Allianz обяви печалба, увеличава дивидента

Най-голямата застрахователна компания в Европа Allianz SE планира да увеличи дивидента си със 17% след като отчете печалба за четвъртото тримесечие на 2009 г., информира Bloomberg.

Нетната печалба на застрахователя от продължаващи операции, които не включват продажбата на Dresdner Bank през миналата година, възлиза на 1.09 млрд. евро, в сравнение със 145 млн. евро загуба отчетена за същия период година по-рано.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.12 млрд. евро, според проучване на Bloomberg.

Allianz отново излезе на печалба през миналата година, след като отписванията на инвестиции и продажбата на Dresdner на Commerzbank AG доведоха до 2.44 млрд. евро загуба за 2008 г.

Оперативната печалба на Allianz е нараснала повече от два пъти до 2.05 млрд. долара през четвъртото тримесечие. Така оперативната печалба за цялата година възлиза на 7.18 млрд. евро.

Застрахователят планира да увеличи дивидента си за 2009 до 4.10 евро на акция в сравнение 3.50 евро на акция разпределени за 2008 г. Компанията изплати 5.50 евро дивидент на акция през 2007 г. при рекордна печалба от 7.97 млрд. евро.

Акциите на Allianz са се обезценили с 5.8% тази година във Франкфурт, като пазарната капитализация на компанията възлиза на 37.3 млрд. евро.

Печалбата на подразделението за животозастраховане и здравно застраховане на Allianz възлиза на 432 млн. евро за четвъртото тримесечие, в сравнение с 505 млн. евро загуба година по-рано.

Печалбата на подразделението за застраховки Имущество и Злополука нараства с 22% до 797 млн. евро през последните три месеца на миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg