Руската Федералната антимонополна служба и Федералната служба по финансови пазари дадоха разрешение на международния холдинг Allianz SE да обедини под шапката си три общозастрахователни компании на територията на Русия, съобщи Forinsurer.com.

Трите компании са ОАО "СК "РОСНО", ЗАО "САК "Альянс", ОАО "СК "Прогресс-Гарант". Предполага се, че начело на новата обединена компания ще застане Хокан Даниелсон, който наскоро беше назначен за президент на ОАО „СК „РОСНО".

„Процесът на обединение на трите компании вече е в ход и върви по план", е казал Даниелсон.

Очаква се концентрацията да приключи до 1 април 2012 г.

По думите на Даниелсон, Allianz гледа на Русия като на един от най-бързо растящите свои пазари и консолидацията се явява логично продължение на плановете за стратегическо развитие на групата Allianz в страната. От холдинга очакват новото обединение да заеме водеща позиция на руския застрахователен пазар и да е силно печелившо.

Ще бъдат направени инвестиции в IT системите и в продължаващото подобряване на обслужването на клиентите, се казва в съобщението на „РОСНО". Брандът на обединената компания ще се базира на сега съществуващите търговски наименования на трите дружества, с приоритет на марката Allianz.