Германския застраховател Allianz, собственик на най-големият в света инвеститор в облигации Pimco, подкрепи идеята частните инвеститори да отпишат 25-30% от дълга на Гърция, съобщиха от управители на компанията, цитирани от Ройтерс.

След триседмични преговори, европейските служби не се споразумяха с частния сектор за това той може да се включат във втория спасителен пакет за Гърция, но групата, която лобира в полза на търговските банки заяви, че е постигнат известен напредък.

Представителите на банковият сектор са обсъждали миналата седмица възможността да отпишат от 30 до 50% от притежавания от тях гръцки дълг, според информация на Ройтерс.

Разговорите обаче продължават в стремежа да се преодолеят законовите и политическите пречки. Преговорите се въртят около усилията да се избегне фалит на Гърция или справянето с опозицията от страна на Европейската централна банка към такъв фалит.

Всяха договорка трябва да е на доброволна база, за да може да се избегне фалитът, съобщи Пол Ахлайтнер, главният финансов директор на Allianz, пред Файненшъл Таймс Дойчланд.

"Например, страната (Гърция) може да предложи да замени старите облигации с номинална стойност 100 за нови с номинал 70", каза Ахлайтнер, в коментар за друг германски вестник - Ди Велт. „По този начин, те могат да постигнат доброволно намаляване на дълга с 30% и успоредно с това да удължат падежа".

Застрахователите почти не коментират публично усилията за включването на частния сектор в разрешаването на дълговите проблеми на Гърция, въпреки че са сред най-големите притежатели на този дълг.

Allianz държи около 1.3 млрд. евро от гръцкия дълг към края на 2010 г.

Отписването на 25% ще намали дълга на Гърция с 50 млрд. евро до по-малко 300 млрд.

За да се гарантира облигациите си, Гърция ще трябва да вземе заем от Европейския механизъм за финансова стабилност (EFSF) и да депозира парите в тръст, казва Ахлайтнер, преповтаряйки направените по-рано предложения от Allianz.

Като по-малко рискови, тези книжа биха носили лихва от 5 до 6 на сто, добавя Ахлайтнер.