Най-голямата застрахователна компания по пазарна стойност в Европа Allianz AG, отчете загуба за четвъртото тримесечие на миналата година след продажбата на подразделението си Dresdner Bank и планира да намали дивидента си с 36%, информира Bloomberg.

Нетната загуба на компанията (включително от приключили операции) възлиза на 3.11 млрд. евро, в сравнение с нетна печалба от 665 млн. евро за същия период година по-рано. Нетната загуба от продължаващи операции, която отразява продажбата на Dresdner, възлиза на 183 млн. евро.

Главният изпълнителен директор на Allianz Михаел Дикман миналата година сложи край на осемгодишното навлизане на компанията в комплексните банкови услуги с продажбата на Dresdner на Commerzbank AG, след като ипотечните загуби на подразделението за търговия с ценни книжа Dresdner Kleinwort повлия на печалбата на компанията. Сега Allianz планира да предлага банкови услуги посредством мрежата си от застрахователни агенти от 28 март.

След придобиването на Dresdner за 5.1 млрд. евро, базираната във Франкфурт Commerzbank получи общо 18.2 млрд. евро капитал от държавния спасителен фонд и продаде 25% плюс 1 акция от новосформираната банка на германското правителство.

Allianz планира да изплати дивидент в размер на 3.50 евро на акция за 2008 г. Компанията изплати 5.50 евро дивидент на акция за 2007 г. при рекордна печалба от 7.97 млрд. евро за същата година.

Акциите на Allianz са се обезценили с 58% през последните 12 месеца на борсата във Франкфурт, понижавайки пазарната стойност на компанията до 22.3 млрд. евро. За сравнение, книжата на Axa SA са загубили 68% от стойността си, а пазарната капитализация на френския застраховател възлиза на 15.4 млрд. евро.

Axa отчете 1.24 млрд. евро загуба за второто полугодие на 2008 г., която беше първата за компанията от седем години и намали дивидента си с 67%.

Цената на акциите на френския застраховател миналата седмица падна до най-ниското си ниво от 1995 г., след като Standard & Poor's намали кредитната перспектива на компанията. От Axa обявиха, че ще поискат съгласието на акционерите за продажбата на привилегировани акции на стойност около 2 млрд. евро.