Застаряването на населението променя обществото и икономиката. В резултат, застрахователните компании и различните фондове се стремят да представят нови продукти, съобразени с промените, коментира Allianz Global Investors.

Демографската картина в много страни се променя в следствие на повишаващата се средна продължителност на живота и намалението на раждаемостта. Затова се оказва, че системите, функциониращи в момента, не могат да генерират достатъчно финансиране за пенсионната възраст на хората. За да избегнем това, добре е да заложим на пълен осигурителен пенсионен план.

Много държави в Централна и Източна Европа се опитват да се справят с проблема, като въвеждат задължителни пълни осигурителни планове.

В Австралия държавата предоставя само малка част от средствата, а гражданите са задължени да правят редовни месечни плащания в частни пенсионни фондове.

Тъй като нуждата на населението от пенсиионни планове и застраховки нараства, конкуренцията между компаниите, предлагащи тези услуги, става все по-жестока, а те все по-изобретателни. Единствено даването на съвети вече не е достатъчно за спечелването на клиенти. Умението на мениджърите да предлагат продукти с добавена стойност и изработването на индивидуални планове е най-важното днес.

Ако разчитаме на доброволно пенсионно осигуряване, трябва да имаме добре обмислен план. По принцип, европейците предпочитат да инвестират в акции на компании от тяхната държава, които те добре познават, разчитат и на фиксирани планове. Но тези варианти не позволяват на човек да се възползва напълно от възможностите, които предлагат глобалните пазари днес.

По тази причина инвеститорите ще трябва да изоставят преференциите си към книжа на компании от собствената им държава и да диверсифицират в чуждестранни книжа. А мениджърите на фондовете би трябвало също да дават такива съвети на своите клиенти.

Те, също така, ще трябва да създадат съответните продукти – фондове и портфейли с акции на международни компании, които, при умело управление, да дадат добра възвращаемост.

Структурата на портфейла за всеки клиент ще бъде определяна от различните нива на риск и стандарт на живот. Така мениджърите на фондовете и застрахователите трябва не просто да предлагат различни продукти, но и да се ангажират с тяхното адаптиране.

При фоновете, управляващи активи, виждаме едно изместване към по-гъвкави инвестиционни стратегии. Предимството на тези продукти е, че освобождават инвеститорите от отговорността сами да избират позиции. Ориентирането е към схеми от типа “автопилот” - от клиента се изисква само стабилен приход на инвестиции.

Скоро можем да станем и свидетели на появата на повече продукти, които да обединяват управлението на активи със застраховането. Бъдещето ще бъде за онези, които предложат продукти, комбиниращи пенсионен план със застраховане и управление на активи.