Най-голямата европейска застрахователна компания - немската Allianz, е в напреднала фаза на преговори за придобиване на турските компании Yapi Kredi Sigorta и Yapi Kredi Emeklilik.

Двете застрахователни компании са собственост на един от водещите консорциуми в страната - Koc Holding.

Немската компания е в краткия списък на избраните купувачи, с които се водят преговори, обявиха от централата на турския холдинг.

Стойността на двете турски застрахователни компании се оценява от специалистите на 750-770 млн. евро, сочат публикации в турските медии.

Според запознати напълно е вероятно немската компания да бъде избрана за предпочитан купувач, като взаимоотношенията между нея и турския холдинг датират от години.

Турският холдинг продава застрахователния си бизнес в страната с идеята да се концентрира на банковия. Той притежава една от най-големите турски банки по активи - Yapi Kredi Bankas.

Решението на немския застраховател за експанзия към бързо растящия турски застрахователен пазар става на фона на не особено убедителното му представяне през първото тримесечие на годината.

Печалбата на Allianz SE се е понижила с 66% през първото тримесечие до ниво от 1.1 млрд. евро, в сравнение с 3.2 млрд. евро през същото тримесечие на предходната година.

Резултатът на банката се оказа под средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха печалба за отчетения период в размер на 1.32 млрд. евро.

От ръководството Allianz заявиха, че все още виждат прогнозираната си цел за ръст от 10% в оперативната си печалба като достижима цел за следващата година.

За тримесечието са били отписани активи в размер на близо 900 млн. евро в резултат на продължаващата криза на ипотечните пазари в световен аспект.