Най-големият застраховател в Европа Allianz SE вдигна дивидента си, след като печалбата на компанията е нараснала с 11% за четвъртото тримесечие, информира Blooomberg.

Нетната печалба на Allianz за последните три месеца на 2010 г. нараства до 1.14 млрд. евро, в сравнение с 1.02 млрд. евро за същия период година по-рано. Данните са в тон с предварително очакваната от анализаторите 1.15 млрд. евро печалба.

Застрахователят е предложил изплащането на дивидент в размер на 4.50 евро на акция за 2010 г., в сравнение с 4.10 евро на акция изплатени година по-рано.

Подразделението за застраховки Имущество и Злополоука на компанията отчита 1% ръст на печалбата до 804 млн. евро за четвъртото тримесечие.

Печалбата на подразделението на Allianz за живото застраховане и здравно осигуряване пада с 29% до 268 млн. евро. Предварителните очаквания на анализаторите бяха за 461 млн. евро печалба.

Подразделението за управление на активи на Allianz, част от което е и базираното в Калифорния Pacific Investment Management Co., отчита 51-процентен ръст в печалбата до 292 млн. евро. За цялата година стойността на активите под управление е нараснала с 26% до рекордните 1.52 трлн. евро, съобщават от Allianz.

Коефициентът на платежоспособност на Allianz, който определя способността на застрахователя да поема загуби, нараства до 173% за четвъртото тримесечие, в сравнение със 164% в края на 2009 г. Това е над определения от Allianz таргет между 150 и 170%, което означава, че компанията разполага с излишен капитал за евентуални придобивания или увеличаване на дивидента на акционерите.

Печалбите на европейските застрахователи са подложени на натиск, тъй като ниските лихвени проценти се отразяват на доходността от инвестиции и на търсенето на животозастрахователни услуги. Намалените цени на застраховките Имущество и Злополука, също се отразяват на печалбите на индустрията.

Френската Axa SA, която е втората най-голяма застрахователна компания в Европа, обяви миналата седмица, че печалбата й за 2010 г. пада с 24% до 2.75 млрд. евро. Най-големият швейцарски застраховател Zurich Financial Services AG пък обяви на 10 февруари 13-процентен спад в печалбата за 2010 г. до 3.43 млрд. долара.

Акциите на Allianz поскъпват с 18% от началото на годината.