С увеличаването на американците, които които губят работата и дома си, някои прибягват до палеж на собствения си автомобил, за да получат застрахователното обезщетение и да се отърват от големите месечни плащания и скъпи лизинги, предава репортерът Лаура Лейдън за Scripps Howard News Service.

Със същите подбуди, някои отчаяни собственици крият колите си в чужди гаражи или ги запращат в канали, след което ги заявяват за откраднати. Първото от което се лишават е лодката и караваната, следва колата и накрая къщата, твърдят експерти. Застрахователите твърдят, че тези „собственически жертвоприношения" са придобили застрашителни размери в цялата страна от 2007 г. насам.

„В икономиката, каквато е, понякога хората предприемат мерки, които правят нещата още по-лоши за тях самите", казва Лин МакКристиън от Insurance Information Institute.

Близо 20% от всички палежи са на возила и това е втората по големина причина за пожари на превозни средства, според Пожарната администрация на САЩ. 10% от всички такива пожари са умишлено предизвикани.

В много части на страната е отчетено увеличение на тези случаи през 2009 г., но от началото на тази година има признаци, че нивата им спадат.