Акциите на водещата британска застрахователна компания Aviva, които се понижиха с 18% през 2007 г., се сочат от специалистите като една от най-добрите алтернативи за инвестиция в застрахователна компания за тази година, сочи изследване на финансовото издание Bloomberg.

Спадът при компанията бе близо два пъти по-голям от този на индекса, следящ изменението на британските застрахователни компании FTSE Life Insurance Index.

Компанията бе изпреварена по пазарна капитализация във Великобритания от Prudential Plc, чиито акции отбелязаха повишение за годината от 1.8%, в резултат на добрите й перспективи за ръст на бизнеса й, насочен основно към Азия.

Анализаторите обаче насочват своето внимание към компании, които се очаква да бъдат най-слабо засегнати от кризата на финансовите пазари и отписване на активи. Осем от десет анализатори препоръчват да се купуват акциите на Aviva, като никой не им дава инвестиционна оценка "продавай", според данни на Bloomberg.

Анализаторите прогнозират поскъпване в акциите на британската застрахователна компания от 40% до края на годината.

Ако се сбъднат прогнозите за значително забавяне на ръста на щатската и азиатските икономики, Aviva е с по-добри перспективи за ръст, в сравнение с основния си конкурент Prudential, коментират специалисти.

Компанията се отличава със значителен дивидент в размер на 6.3%, който е и най-големият сред британските застрахователни компании.

През настоящата седмица акциите на компанията отбелязаха повишение от 4.7% до 579 пенса по време на търговията им на лондонската фондова борса. Те все още се търгуват обаче с 23% под счетоводната си стойност в размер на 737 пенса, което е друга предпоставка за очакваното повишение при цените на акциите.

Акциите на Aviva се търгуват при съотношение цена - прогнозирана за изминалата година печалба от 8, в сравнение със същото за Prudential от 10.3.