Вторият по големина британски застраховател Aviva е продал животозастрахователните си подразделения в Чехия, Унгария и Румъния на конкурента си от САЩ – Metlife, съобщи Reuters.

Без да разкрива договорената цена, Aviva обяви, че продажбата е част от плана за промяна на фокуса към регионите, които носят най-големи печалби. Бизнесът в тези три страни е генерирал едва 0.5% от печалбата на групата, при положение, че там са ангажирани активи на обща стойност 57 млн. евро към юни 2011 г.

Британският застраховател оперираше в 30 страни през ноември 2010 г., когато в нова стратегия обяви, че 18 от тях са пазари, на които компанията е твърде малка за да се конкурира, в т. ч. Румъния, Унгария и Чехия. В резултат на същия план, Aviva рязко намали дела си в датския застраховател Delta Lloyd и продаде компанията си RAC.

Най-големият американски животозастраховател Metlife на свой ред обяви, че сделката отразява стратегията му да се разраства и инвестира на пазари с висок потенциал.

„Тази транзакция създава отлична възможност да достигнем до повече потребители чрез по-широка гама от продукти и услуги“, коментира в изявление Мишел Халаф, президент на Metlife в Европа, Близкия изток и Азия.

Съчетанието от сравнително стабилен икономически растеж и слабо развит пазар на финансови услуги на дребно правят региона на Централна и Източна Европа един от най-перспективните за застрахователите, заедно с процъфтяващият пазар в Югоизточна Азия, според анализатори, цитирани от Reuters.