Вторият най-голям британски застраховател по пазарна стойност Aviva Plc. планира да се оттегли от близо една трета от своите подразделения, за да подсили капиталовите си резерви и да ограничи последствията от евентуални по-нататъшни проблеми в Еврозоната, информира Bloomberg.

Застрахователят планира да продаде 16 свои подразделения, които не са свързани с основаната му дейност, в това число южнокорейското си подразделение и някои офиси в Италия. Компанията се опитва да изравни капиталовите си нива с тези на други застрахователи до между 160 и 170% от резервите, каквото е изискването на регулаторните органи. В момента те възлизат на 140% от резервите.

Председателят Джон Макфарлин започна тези стратегически реформи на 8 май, същия ден, в който главният изпълнителен директор Андрю Мос напусна поста си след протест на акционерите. Макфарлин наследи компания, притежаваща европейски държавен дълг за 18 млрд. паунда (28 млрд. долара), повече от всеки друг застраховател във Великобритания, ниски и по-волатилни капиталови резерви от тези на конкурентите и цена на акциите, която падна с 60% за петгодишния период под управлението на Мос.

Евентуалната продажба на щатското подразделение на Aviva и делът й в холандският застраховател Delta Lloyd NV би могла да повиши капитала до нивото от 170% от резервите, смятат анализатори.

Aviva ще намали разходите си за 2011-а с 400 млн. паунда, като ограничи броя на управленските нива в организацията си от девет на пет. Програмата за намаляване на разходите трябва да бъде завършена до 2014 г.

Aviva също така е намалила притежанието си на италиански държавен дълг до 5 млрд. евро през юни, в сравнение с притежаваните от нея италиански облигации за 6 млрд. евро през май.

От компанията също така са наели две инвестиционни банки, които да й помогнат с реорганизацията и да решат дали разделянето на Aviva по географски принцип или на живозастрахователната и останалата й дейност, ще повишат цената на акциите й.