Австрийската застрахователна компания UNIQA Group планира да закупи 100% от капитала на румънската компания за имуществено застраховане Unita Vienna Insurance Group.

Компанията вече е постигнала съгласие с досегашния собственик на румънския застраховател – австрийската Vienna Insurance Group (VIG) на 28 май. Подробностите по сделката ще бъдат уточнение в договор за покупката на акциите, който предстои да бъде подписан.

Сделката също така подлежи на одобрение от страна на съответните антимонополни органи и трябва да бъде финализирана до края на септември тази година. Unita е една от най-големите застрахователни компании в Румъния с пазарен дял от около 6.5%. Премийните приходи на компанията възлизат на 142 млн. евро през 2007 г., докато клиентите и служителите й наброяват 550 000 и 850, респективно.

С покупката на Unita сериозно заздравяваме позициите на UNIQA в стратегическия за нас район на Източна и Югоизточна Европа, заявява Константин Клайн, CEO на компанията.

Със сключването на сделката UNIQA ще стане едноличен собственик на четвъртия най-голям имуществен застраховател в Румъния и значително ще заздрави присъствието си в региона. В качеството си на нов собственик на Unita, UNIQA ще продължи да набляга на близкото сътрудничество с местната Raiffeisenbank.

UNIQA присъства на румънския застрахователен пазар от 2005 г., когато закупува миноритарен дял в Astra Insurance, седмият най-голям застраховател в страната. UNIQA в момента преговаря с мажоритарните собственици на Astra за пълното придобиване на компанията.

Базираната в Букурещ Unita е основана през 1990 г. Компанията, която в момента оперира изцяло на пазара за имуществено застраховане, е притежание на Vienna Insurance Group от 2001 г. насам. Компанията в момента е на пето място по пазарен дял (6.5%) измежду румънските застрахователи по данни за първото тримесечие на 2008 г. Различните сегменти от автомобилния пазар доминират портфолиото на компанията. Продажбите й се извършват посредством търговска мрежа от над 40 клона и около 260 брокери и лизингови агенции.

С населението си от 22 милиона души Румъния се нарежда измежду трите най-големи пазара в Централна и Източна Европа и е една от най-бързо растящите икономически зони в ЕС. Независимо от факта, че застрахователният й сектор нараства бързо през последните години, а премийните приходи са се увеличили седем пъти от 2001 г. досега, страната все още предоставя голям потенциал, в сравнение със Западна Европа и дори другите страни от Източна Европа.