За периода януари-октомври 2010 г. записаните премии в общото застраховане (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) са в размер на 1.082 млрд. лв., а в животозастраховането - в размер на 195.094 млн. лв.

Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 5.9% в общото застраховане и ръст от 10.0% в животозастраховането или общо за застрахователния сектор се отчита спад от 3.8%.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки "Автокаско" (38.4%) и "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (33%) или общо 71.4% от премийния приход, реализиран в сектора.

На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество", които заемат дял 18.8% от общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2009 г. се отчита по застраховки "Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", "Обща гражданска отговорност", "Летателни апарати", "Гаранции", "Релсови превозни средства", "Помощ при пътуване" и "Правни разноски".