Второто по големина застрахователно дружество в Европа Axa SA купува част от застрахователния бизнес на ING Groep NV. Стойността на сделката е 1 милиард евро (1.5 милиарда долара). Тя ще позволи на финансовата група, базира в Холандия, да разшири пенсионния си бизнес в Латинска Америка, съобщава Bloomberg.

От офиса на ING съобщиха днес, че продават Seguros ING SA de CV и подразделенията й на парижката Axa. От компанията обявяват още, че продажбата ще им помогне да се фокусират върху рентния и пенсионен бизнес в Мексико. От ING очакват да постигнат капиталова печалба между 150 и 120 милиона евро от продажбата.

Afore, мексиканското звено на ING, е третият по големина пенсионен застраховател. През миналата година от компанията платиха на испанската Banco Santander SA 1.6 милиарда долара за пенсионен и рентен филиал, което я превърна в най-големия мениджър на пенсионни фондове в региона, след Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA.

ING Mexico има под управление 5.5 милиарда евро активи през 2006 година. В компаниите, които ING продава, работят повече от 4 200 служители, повечето от които ще се преместят в Axa.

Миналата седмица Axa закупи за 525 милиона долара 50-те %, които не притежаваше, в турския застраховател Axa Oyak Holding AS.

ING е похарчила около 4 милиарда долара за закупуването на финансови компании в Турция и Латинска Америка.

Банкерите от UBS AG съветват Axa за всичките й придобивки, ING се консултира от JPMorgan Chase & Co.