Най-голямата застрахователна компания в Европа френската Axa SA увеличава пазарния си дял в Централна и Източна Европа през през тази година в страните от Полша до Украйна и ще се опита да навлезе на румънския пазар до 2012 г., информира Bloomberg.

"Целта е компанията да излезе от кризата по-силна," според Сирил дьо Монголфие, който ръководи дейността на Axa в региона. "Не сме намалили и не искахме да намаляваме инвестициите " в региона, казва дьо Монголфие като обаче не дава точната сума на годишните инвестиции.

Axa стъпи на пазара на ЦИЕ през 2006 г. след като закупи подразделението Winterthur на Credit Suisse Group за 7.9 млрд. евро. През 2008 г. Axa отчете 1.8 млрд. евро приходи от животозастраховане и пенсионни продукти и 83 млн. евро брутни премийни приходи от застраховки Злополука и Имущество в пет страни в региона: Полша, Унгария, Чехия, Словакия и Украйна.

Инвестициите на Axa включват въвеждането на нова ИТ система, разработването на продукти и развиването на човешките ресурси, казва дьо Монголфие. Axa планира да разполага със 7 500 агенти до края на годината, в сравнение с около 7 200 през 2008 г., смята той. Таргетът на Axa по отношение на агентите е 10 000 в региона, с изключение на Русия.

Axa планира да навлезе на румънския пазар с нова компания или със закупуването на съществуваща, но не зависи от придобивания, за да постигне целите си," смята дьо Монголфие. Axa също така иска да стане мажоритарен акционер в руската Reso Garantia, в която в момента притежава 37-процентен дял.

Продажбите на Axa в Украйна нарастват, докато банковият й партньор в страната AKIB UkrSibbank, която е собственост на BNP Paribas SA, отчете нетна загуба за първото полугодие.

Продажбите на Axa на застраховките Имущество и Злополука нарастват в Украйна при пазар, който пада с 25%, а френската компания може да има 1 900 агента в края на 2009 г. в сравнение с нито един през 2007, предвижда дьо Монголфие.