Най-голямата френска застрахователна компания - Axa SA, занижи прогнозираната си за тази година печалба, като обяви, че прогнозите за 2012 г. са станали вече недостижими - на фона на финансовата криза, стартирала в САЩ и обхванала и Европа.

Инвеститорите реагираха изключително негативно на новината, като разпродаваха акциите й по време на търговията в Париж. Книжата на застрахователя се понижиха моментно с 17%.

От френския застраховател обявиха, че очакват печалбата, без да се отчитат еднократните разходи, да възлезе в диапазона между 3.6 и 4 млрд. евро.

През август прогнозите бяха, че ще бъде достигнат резултатът през изминалата година в размер на 4.96 млрд. евро и през тази, освен ако пазарната обстановка не се промени в изключително негативна насока.

Индексът Dow Jones Stoxx 600, барометър за европейските компании, се е понижил с 33% от юни месец насам - на фона на влошаването на очакванията на инвеститорите.

Понижението в цените на акциите на компаниите се отрази негативно и върху застрахователния сектор, който традиционно е изключително обвързан с финансовия.

Плановете на френската компания до 2012 г. включваха удвояване на приходите и утрояване на печалбата, като заложените прогнози бяха през 2005 г. Настоящата конюнктура прави поставената цел „недостижима", според ръководството на компанията.

Въпреки това обаче от там изразяват надежда, че Axa ще продължи да е изборът на инвеститорите сред застрахователните компании в Европа през 2012 г.

След като загубиха 17% следствие на негативните новини, акциите на компанията възстановиха част от изгубеното и в ранния предиобед се търгуваха с понижение от 1.87 евро, или 14%, до ниво от 11.58 евро по време на търговията си в Париж. От началото на годината книжата на компанията са загубили 58% от стойността си.