Милиардерът Уорън Бъфет спечели залога си срещу Франция на Световното първенство по футбол, след като шампионът от 1998 г. вчера напусна турнира, информира Bloomberg.

Вчера Франция загуби с 2:1 от Република Южна Африка, след като преди това завърши наравно с Уругвай и загуби с 2:0 от Мексико. Компанията на Бъфет Berkshire Hathaway Inc. беше продала застраховка, според която базираната в Омаха компания трябваше да изплати определена сума на клиент, ако Франция беше спечелила Световното първенство.

"Мисля, че ще загубим 30 млн. долара, или нещо такова, ако Франция спечели", заяви Бъфет по-рано тази година.

Застраховката е била продадена от Аджит Джейн, който управлява едно от застрахователните подразделенията на Berkshire.

Berkshire има навика да покрива подобни залози от време на време. Преди това компанията беше гарантирала полица срещу отменянето на турнира по колежански баскетбол в САЩ и беше поела риска в игра на PepsiCo Inc. при, която някой от участниците можеше да спечели 1 млрд. долара. Berkshire Hathaway също така продава застрахователно покритие и на щети причинени от природни бедствия.

Lloyd's of London е друга застрахователна компания, която продава полици свързани с футбола. Компанията е застраховала много играчи, между които и бившия капитан на английския национален отбор Дейвид Бекъм.