Заплатата на най-богатия човек на света - Уорън Бъфет, който управлява фонда Berkshire Hathaway Inc., се е запазила при ниво от 100 000 долара през изминалата година за 27-а година подред. За сравнение, печалбата на управлявания от инвестиционното гуру фонд се е повишила с 20% за годината.

Бъфет не е получил никакъв бонус или допълнително възнаграждение, като е осъществил през изминалата година най-голямата покупка на фонда - тази на застрахователната компания Marmon Holdings Inc. за 4.5 млрд. долара.

От основаването на фонда преди четири десетилетия Бъфет, който към момента е на 77 година, е превърнал някога западащия текстилен бизнес във финансова компания и холдинг с пазарна капитализация в размер на близо 200 млрд. долара.

За годината, приключила на 11 февруари, богатството на Бъфет се е повишило с 10 млрд. долара до около 62 млрд. долара, с което изпревари Бил Гейтс като най-богатия човек на света в годишната класация на списание Форбс.

Активите на Berkshire Hathaway за една година са се повишили с 11% до 120.7 млрд. долара през изминалата година, като акциите на компанията са отбелязали повишение от 29% и значително са изпреварили повишението с 3.5% в широкия индекс Standard & Poor's 500.

Застрахователният бизнес на компанията, който обикновено допринася за около половината от печалбата на холдинга, регистрира още една година на добри резултати заради липсата на глобални природни бедствия.

Така инвестиционната компания е реализирала печалба в размер на 13.2 млрд. долара през изминалата година.

Бъфет прогнозира обаче забавяне на ръста на печалбата в застрахователния сектор на фона на наблюдаваната глобална криза на ипотечните пазари в САЩ, обхванала почти всички световни пазари на недвижими имоти.

Понижават се и цените на имущественото застраховане след две години на липса на сериозни катаклизми, като част от причината за това е и повишение на конкуренцията в сектора.