Близо 100 специалисти от цял свят присъстват на започналата във Варна конференция, посветена на високите технологии и застраховането. Българинът все още няма никаква застрахователна култура, коментира пред форума президентът на софтуерна фирма Анри Леви, цитиран от БНР. Според него българският бизнес също няма необходимата застрахователна култура.

Леви посочи, че предприемачите тепърва ще се настройват към европейските изисквания и стандарти. Застрахователният пазар в България вече е строго регламентиран и изцяло "на светло", коментира той. По думите му тенденциите в бранша са към окрупняване на фирмите и внедряване на все повече правила за създаване на сигурност за клиентите.

В България политиката влияе изключително силно върху бизнеса, коментира Леви. По думите му фирмите в страната не могат да спечелят търг, ако не разполагат с необходимите връзки с политици. Лошото е, че нещата не се променят дори сега, когато България е член на Европейския съюз, каза Леви.

На форума бе коментирано въвеждането на европейските изисквания във всички компании от финансовия сектор. Международният консултант Рудолф Вртичка посочи, че те са одобрени през 2007 г. и трябва да бъдат внедрени в срок между 3 и 5 години. Новият стандарт има изисквания към финансовата отчетност на компаниите и към вътрешните им системи за контрол.

Целта е да се подобри управлението на риска, да се изработят адекватни механизми за защита от измами и да се увеличи сигурността за клиентите, поясни експертът. Той уточни, че компаниите, които не приложат новите европейски изисквания, ще трябва да повишат капитала си с около 30%.