6 процента от застрахователните събития, при които са изплатени обезщетения на руски туристи, са се случили в България, съобщава Федералната агенция за туризъм в Русия Ростуризм, цитирани от София Прес.

На първо място е Турция с 27%, а на второ - Египет с 14 процента опасни произшествия, случили се с руски туристи. България заема трето място, а след нея се нареждат Тайланд и Испания.

Загиналите руски туристи в чужбина за периода 2006 - 2009 г. са 746, а 189 са безследно изчезнали, се казва в статистиката на Ростуризм.

Статистиката на НСИ сочи, че посетилите България руснаци през 2009 г. са 296 хиляди. Бройката им обаче расте през 2010 г., като само до октомври 2010 г. официалната статистика отчита ръст на посещенията от близо 26%, спрямо цялата минала година. Така посещенията на страната ни от руснаци до октомври 2010 г. доближават 373 хиляди.

Според предварителните данни на Ростуризм за първите девет месеца на тази година, към България са регистрирани 251 857 посещения с цел туризъм, което е с 28% над бройката година по-рано.

Тези посещения съставляват 2.6% от общо всички регистрирани към деветмесечието на тази година туристически пътувания на руснаци зад граница - 9.79 милиона.

Очаква се обаче бройката им да нарасне, предвид началото на зимния сезон в страната ни.

Да припомним, че България насочи рекламната си кампания на туризма главно към три страни. Русия е една от тях, заедно с Германия и Великобритания.