Трите фонда на ПОК Доверие – универсален, професионален и доброволен управляват над 2.4 млрд. лв. към 31 март 2015 г., сочат данни на Комисията за финансов надзор. Това с повече от 18% повече спрямо същия период на година по-рано.

Прави впечатление, че за последната година расте участието в ценни книжа, главно за сметка на банковите депозити. Обяснението за това е продължаващият спад на лихвите по депозитите в страната.

В какво обаче са инвестирани средствата на най-големият пенсионен фонд у нас?

УПФ Доверие

Повече от 968 хил. души се осигуряват за втора пенсия във фонда. Натрупаните нетни активи са 2.03 млрд. лв.

В края на първото тримесечие на 2015 г. средната стойност на натрупаните средства на едно осигурено лице възлиза на 2099 лв., спрямо 1977 лв. за в края на 2014 г.

Най-голям дял от средствата са насочени към Държавни ценни книжа (ДЦК) с дял от 41.49 на сто. Следват акциите и корпоративните облигации.

С вложения за над 10 млн. лв. от българските емитенти могат да се похвалят ЧЕЗ Разпределение България и Софарма (по над 18 млн. лв.), Монбат (13 млн. лв.), Адванс Терафонд АДСИЦ (10.05 млн. лв.), а малко под тази граница е Албена (9.9 млн. лв.).

От 30% дял на акциите и дяловете на взаимни фондове, малко над 7 на сто са в България, а останалите в САЩ и Европа.

ППФ Доверие

Близо 57% от вложенията на фонда са в ДЦК, а 31 на сто – в акции и дялове на взаимни фондове. Инвестициите в родни емисии е за над 32 млн. лв., а в корпоративни български облигации – 6.5 млн. лв.

Зад над 46.5 млн. лв. са инвестициите в ДЦК на страни от ЕС, а в други държави (включително САЩ) – 10.8 млн. лв.

Вложенията в корпоративни облигации на страни, различни от България са за 24.6 млн. лв.

Най-голямата инвестиция в публична компания е ЧЕЗ Разпределение България (за над 8 млн. лв.).

ДПФ Доверие

Фондът управлява близо 132 млн. лв. в края на първото тримесечие. Над 35% от активите са насочени в акции и права на взаимни фондове, а 36% - в ДЦК.

Георграфската ескпозиция сочи, че 36% от вложенията са в България, близо 20 на сто в САЩ, а по около 6 на сто – във Франция и Германия.

Родните емитенти, привлекли най-много средства са ЧЕЗ Разпределение България (5.5 млн. лв.), Адванс Терафонд АДСИЦ и Монбат (за по над 1 млн. лв.). Над 26 млн. лв. пък са вложени в облигации на страни с висок рейтинг, подобни на Австрия, Германия, Франция, САЩ, Холандия и др.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.