Драстични размери придоби в последната година проблемът с автомобили, регистрирани у нас, които се управляват от румънски граждани на територията на Румъния. Това каза Борислав Богоев, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководител на управление „Застрахователен надзор" на международна конференция по проблемите на автомобилното застраховане.

Собственикът е български гражданин, но моторното превозно средство се движи в по-голяма част от времето на чужда територия, извършва се пътнотранспортно произшествие и претенциите се предявяват към български застрахователи или - ако няма застраховка, към Гаранционния фонд.

Това е своего рода изтичане на национален капитал от България, каза Богоев.

По думите му - предявените претенции продължават да се трупат, има заведени щети за над 65 млн. лева към Гаранционния фонд. По по-голяма част от тях се водят дела.

Богоев каза, че прочел в медиите за случай на едно лице в Северозападна България, на което били регистрирани 720 автомобила. По-ниските данъци и такси, по-лесната процедура за регистрация на автомобил у нас, ниските премии по застраховка „Гражданска отговорност" в България спрямо Европа и дори Румъния, са част от причините за съществуването на проблема.

В България автомобилното застраховане заема над 71 %, а в Румъния - 60.5 %.

Размерът на обезщетенията, които се плащат на застрахователните компании по този вид застраховки, е 83% от общия размер на обезщетенията у нас, а в Румъния над 74%.

Богоев каза, че в най-скоро време Наредбата за регистрация ще бъде променена по инициатива на МВР. При покупко-продажба на автомобил регистрацията ще става невалидна в 14-дневен срок, ако не бъде променена по местоживеене.

Регистрацията да се обвързва с постоянния адрес на собственика, събиране на местните данъци и такси да се извършва от населеното място, където моторното превозно средство се управлява преимуществено, са част от другите мерки, които се предвиждат, но те са свързани с промяна в поне два закона, за което ще се иска съдействие от парламента.

Сходни са проблемите на застрахователните пазари на Румъния и България, каза Константин Велев, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

По думите му - повече от година и половина автомобилите с българска регистрация, които се управляват на територията на Румъния се превръщат в един много сериозен проблем за всички участници на българския застрахователен пазар. Вече има и сходни случаи с Гърция, може да очакваме подобни практики и в Сърбия.

Източник: Фокус