Банките ще търсят първо застрахователя на починал длъжник

2615
Банките ще търсят първо застрахователя на починал длъжник

Банките и другите кредитори на починали длъжници да бъдат задължени да търсят парите си от застрахователя, когато е сключена застраховка в полза на кредитора. Това предвижда нов текст в проект за изменение и допълнение на Кодекса за застраховане.

За да събере остатъка от вземането си, кредиторът ще може да предприеме съдебни и/или принудителни действия срещу наследниците, само ако застрахователят е направил мотивиран отказ за плащане на съответната застрахователна сума, се казва още в допълнението към алинея втора на чл. 199а от кодекса.

Проблемът, при който банки търсят своите взимания първо от наследници на починали длъжници, въпреки наличието на застраховка „Живот" в полза на кредитора получи особена острота в общественото пространство в последно време. Наяве бяха огласени множество конкретни случаи, а юристи и други специалисти отправиха открити критики към подобни действия в свои коментари. Целта на новият текст е да пресекат именно такива практики.

С нов текст е предвиден и лимит 30 000 лв. на застрахован, при групови застраховки живот в полза на кредитора (по чл. 199а). До момента такова ограничение въобще не съществуваше.

В предложените промени се предвижда и нов член, който да регламентира договорите между лизингодателите и застрахователите, което към момента не фигурира в КЗ. С него се изисква изричното писмено съгласие на лизингополучателя с условието на застраховката, в случаите, когато самият той дължи премията по нея.

Лизингодателят ще е длъжен да запознае клиента си предварително с цялата информация във връзка със сключването и изпълнението на договора, както и незабавно да го уведоми за всяко обстоятелство, което може да имат за последица прекратяване на договора, намаляване размера на застрахователното обезщетение или сума или по друг начин могат да засегнат интересите на длъжника.

За пръв път е предвидено и задължение застрахователите да публикуват на страниците си в интернет общите условия по застраховките, представляващи групово застраховане, както и да осигуряват безплатeн достъп до тях в местата, където извършват дейност.

Източник: Insurance.bg

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ааа
# 0
17:03 | 10 March 2011
Тия са сатанисти брато,ама и държавата яко ги подкрепя!
Izrodi
# 1
17:03 | 10 March 2011
Абе тия от тоя бизнес - банков и застрахователен са ебати изродите. Няма ли един нормален човек при тея измикяри
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg